blinde leerling

Ik heb in een 5 VWO klas een leering die nu vrijwel blind is. Een paar jaar geleden heeft hij een ziekte gekregen en zijn gezichtsvermogen binnen korte tijd verloren.

Hij werk nu wel met de Daisy-speler en hij kan zijn emailberichten beluisteren. Maar er moet toch nog veel meer mogelijk zijn. Ik heb Podcasts overwogen, maar dat vraagt heel veel tijd om dat allemaal te beluisteren.

Wie heeft ervaring met of ideeën over ICT toepassingen waarmee ik zijn leren zou kunnen vergemakkelijken?

Bladwijzer de permalink.

8 reacties op blinde leerling

 1. http://www.assistiveware.com is een Nederlands bedrijf (marktleider op het gebied van special needs software) met een groot aantal oplossingen om leerlingen met een (visuele) handicap ‘normaal’ van hun computer gebruik te laten maken.

  Ik denk dat GhostReader en VisioVoice je leerling een stuk verder kunnen helpen.
  Onlangs zelf nog een stukje over geschreven: http://blog.helikonrta.nl/?p=882

 2. Oeps, even vergeten te vermelden: de spullen va Assistiveware zijn Mac only. Maar dat is eigenlijk alleen maar een extra voordeel.

 3. jeroenc zeggen:

  dank je Fons,
  ik denk dat het voor de leerling een probleem is, want die ploegt verder op een oude Windows laptop. maar misschien overweegt hij een nieuwe aanschaf 😉

 4. Kaj Rietberg zeggen:

  Kijk ook eens op speciaalonderwijs.kennisnet.nl of op het weblog er van specialonderwijs.wordpress.com. Op beide sites kan je veel info vinden mbt tot onderwijs en handicaps.

 5. Bernard zeggen:

  Beste Jeroen, Al 200 jaar is Visio bezig met het begeleiden van blinde en slechtziende mensen. Voor zover ik weet begeleiden ze ook mensen individueel, naast de speciale scholen die ze beheren.
  Kijk eens op visio.ORG.

 6. Er is ook text-2-speech software waar je misschien iets mee kunt. Deze is gratis en er zijn verschillende talen beschikbaar: Readplease: http://www.readplease.com/english/downloads/

 7. Sia Vogel zeggen:

  Je moet echt bij Visio zijn zoals Bernard schreef. Mijn “schoondochter” van 24 is ook bijna blind en wordt daar zeer intensief, deels zelfs intern, getraind om te leren en werken vrijwel zonder zicht.

 8. jeroenc zeggen:

  dank je. ik ga in elk geval eens naar Visio kijken.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.