Curriculum.nu: Digitale geletterdheid en Nederlands

Curriculum.nu: Digitale geletterdheid en Nederlands

Vandaag is de laatste dag om feedback te geven op de eerste concepten van de ontwikkelteams van curriculum.nu. Als een just-in-time-werker heb ik net mijn feedback opgestuurd op de voorstellen van Nederlands en Digitale geletterdheid (Klik op de namen voor lezen/ downloaden van mijn feedback). Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Wat ik moeilijk vond is de beperking van 200 woorden per vraag. Maar dat was ook een uitdaging.
Ik ben vrij positief over het voorstel van Digitale geletterdheid. Blij ben ik met de uitspraak ” Idealiter krijgt het leergebied digitale geletterdheid een plek binnen de andere leergebieden. Zoals digitale technologie verweven is in alle sectoren van de maatschappij en in het leven van mensen, raakt digitale geletterdheid verweven met de andere leergebieden. Deze bieden de context waarbinnen leerlingen werken aan hun digitale geletterdheid.”. Ik was bang dat, omdat het een aparte ontwikkelgroep was, er gedacht zou worden aan een nieuw vak, maar dat is gelukkig niet zo. En ik ben blij dat zij ook vinden dat je veel vaardigheden en strategieën moet leren binnen een inhoudelijk kader, dus niet los. Dat is een doodlopende weg, waar we al teveel in zitten.
Geen verrassing is dat ik bij beide voorstellen de samenhang van digitale geletterdheid en Nederlands heb benadrukt. Dit is bij de ontwikkelgroep Digitale geletterdheid nog wel een beetje in beeld, maar bij Nederlands veel minder.
Het voorstel Nederlands vond ik toch wel heel algemeen geformuleerd. Hierom kan ik een aantal vragen niet goed beantwoorden, omdat het nog te vaag en algemeen is. Goed is dat het vak wel duidelijk aan de wereld buiten de school wordt gekoppeld, maar het gevaar is dat het onderwijs niet erg veel verandert zo. En hier heb ik toch sterk de uitbreiding van de definitie -en daarmee het curriculum- van geletterdheid in deze digitale wereld benadrukt. Deze uitbreiding moet in deze digitale tijd, wil Nederlands relevant blijven. Ook zou hierdoor de samenhang met andere vakken, en dus een moderne vorm van taalbeleid, veel makkelijker gemaakt worden. Hier is nog veel werk te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *