Nederlands Nieuw Examen 2015 Crowd sourcing een succes

Nederlands Nieuw Examen 2015 Crowd sourcing een succes

Er zijn inmiddels 50 teksten aangeleverd en ook enkele opdrachten. De uitgever Noordhoff heeft aangeboden om opdrachten te maken bij aangeleverde teksten die wij dan kunnen gebruiken. Diataal heeft aangeboden de teksten te ordenen in moeilijkheidsgraad, waardoor wij een betere opbouw in het curriculum kunnen maken. Ik heb beide aanbiedingen geaccepteerd. Mooie samenwerking van uitgever, toetsontwerper en de werkvloer 😉 Crowd sourcing werkt, ook in het onderwijs.

In 2015 verandert het CSE voor Havo en VWO. Er is geen geleide samenvatting meer, maar de samenvatvaardigheid wordt op een andere manier getoetst.  Zie de syllabus en voorbeeldexamens op het Examenblad op http://bit.ly/18SckFc en http://bit.ly/18ScmwM.
De lesmethode is hier nog niet op aangepast, maar mijn sectie Nederlands wil wel aan het werk met de klassen waarvoor deze nieuwe examen zal gaan gelden. Maar er is nog geen materiaal. We spraken in de sectie af dat we wat teksten zouden gaan zoeken en zelf zouden gaan ontwerpen,  nieuwe opdrachten maken.
Ik heb veel vertrouwen in het samen professionaliseren, zoals dat bijvoorbeeld gebeurt in @thecrowd Dus waarom niet gebruik maken van de kracht van de groep docenten Nederlands. Dit zou kunnen leiden tot een grotere hoeveelheid teksten en aanzetten tot opdrachten. En mijn vooronderstelling was dat meer docenten met dit probleem zitten en nog geen oplossing hebben. Deze vooronderstelling en  de hoop of misschien zelfs het vertrouwen dat er al meer collega’s zijn die het aandurven dingen te delen bleek te kloppen.
Ik stuurde vier dagen geleden een oproep via de listserv van de vakcommunity Nederlands. Hierin zei ik “Mijn sectie is op zoek naar teksten om de leerlingen mee te laten oefenen. Het moeten teksten zijn die overeenkomen met de teksten die in de proeftoets staan, dus vooral betogen en beschouwingen en kort ( 500 woorden). Mij lijkt het handig als we hierin samenwerken. Dan hebben we binnen korte tijd (misschien wel) een grote verzameling teksten. Ik vraag dus teksten die we kunnen gebruiken om leerlingen voor te bereiden op het nieuwe examen 2015. Ik bied aan om deze teksten in een Dropboxmap te zetten en die te delen met iedereen die ook een of meer teksten aanbiedt. Ik hoop op een grote hoeveelheid bruikbare teksten.
Er kwamen gelijk reacties met vragen, maar ook direct met teksten. Enkele reacties: “ik sluit me graag bij het initiatief aan. Laat je me weten hoe en wat?”, Wat een goed idee, zeg! Ik ga mijn best doen.” en ” Een mooi initiatief!  In de bijlage enkele teksten die wellicht de moeite waard zijn.” En een onverwachte reactie van een uitgever Nederlands die beaamt dat er nog geen opdrachten zijn gemaakt, omdat de precieze voorwaarden en regels van het nieuwe examen nog niet helemaal duidelijk zijn. Wel biedt de uitgever aan om ” Voor de tussentijd zou ik willen aanbieden om een aantal van de door de List geleverde, geschikte teksten te voorzien van samenvattingsopdrachten nieuwe stijl. In het te verschijnen 5/6 vwo hebben we hier namelijk al behoorlijk wat ervaring mee opgedaan.”. Hulde, hierbij een voorbeeld dat de docenten en een uitgeverij goed samen  kunnen werken, waarbij beide partijen er profijt van hebben.
Met de collega’s die teksten hebben geleverd heb ik inmiddels de Dropbox map gedeeld. De keuze om eerst de teksten alleen te delen met collega’s die iets hadden aangeleverd, leverde mij wel een kritisch commentaar op ” Samen doen: prima plan, waarom plaats je het niet op digischool? Omdat iedereen dan halen kan, ook zonder wat te brengen? Snap ik wel, maar ik ben wel erg van het brede delen“. Iets om over na te denken. Pas mee mogen doen als je je best hebt gedaan, werkt in de klas meestal goed, dus waarom dan niet bij collega’s 😉
De aanvraag geldt natuurlijk nog steeds, dus stuur mij teksten op die bruikbaar zijn voor het nieuwe examen: ongeveer 500 woorden, recent en betogen en beschouwingen . Dan krijg je een uitnodiging de Dropxmap te delen en gebruik te maken van wat we samen hebben verzameld.
Doen! En laat het anderen weten.

4 thoughts on “Nederlands Nieuw Examen 2015 Crowd sourcing een succes

 1. Dag Jeroen,

  kun je zeggen of de samenwerking me Noordhoff op korte termijn, dus bruikbaar voor leerlingen die nu voorbereid gaan worden op examen 2015, gaat leiden tot een Noordhoffuitgave?

  Groet, Rutger Hueting

  1. Dag Rutger, IK werk niet samen met Noordhoff op het gebied van online geletterdheid. Dat doe ik wel met Malmberg.
   Wat betreft Samenvatten heeft Noordhoff net een katern naar de gebruikers gestuurd met nieuwe oefeningen. Er staat ook een aantal oefeningen, waaronder die gemaakt door Noordhoff en Malmberg in mijn gedeelde Dropbox over Samenvatten 2015

 2. Hallo jeroen,

  Ik zou graag één of meer teksten met je willen delen en gebruik willen maken van de dropboxmap, maar het is mij onduidelijk hoe ik dit kan doen.

  Groet, Sarah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *