ereaders, ebooks en de werkelijkheid

ereaders, ebooks en de werkelijkheid

De laatste tijd wordt er veel gedacht over de mogelijkheden en voor- en nadelen van ebooks en ereaders. 2009 was het jaar van de ereader. Amazon.com haalde een geweldige omzet toen veel mensen ereaders als cadeautje hadden gekocht met de kerst. In januari kreeg de discussie een nieuwe duw toen Apple de iPad aankondigde. De discussie verschoof een beetje, want de iPad had niet het handige, energiezuinige eIink scherm maar gewoon een TFT scherm. Nadeel: veel minder zuinig, voordeel: de tijdschriften zagen ineens een interactieve versie van hun bladen verschrijnen voor hun geestesoog met vooral veel honkbalvideos die je gelijk kan bekijken. En ik zag wel ineens veel meer mogelijkheden met interactieve, up-to-date schoolboeken.

Als geïnteresseerde in elearning met een taakje op school als e-coach wilde ik het toch maar eens zelf ervaren en heb dus via de bieb van Almere ( ja, ook de bieb weer eens gebruiken), een ereader (Sony PRS-600) geleend. In een mooi tasje gekregen en er staan wat boeken op. Dit wel weer alleen de bekende boeken van Gutenberg soort, dus 70 jaar of ouder. Jules Verne etc
Nu ben ik benieuwd of ik boeken kan lenen en op mijn ereader zetten en of ik eigen eboeken op de reader kan zetten en zo lezen.
Tot nu toe twee keer nee.
Ben inmiddels een groot gedeelte van de zaterdag bezig en raak gefrustreerd. Ik, die tegen collega’s zeg dat dit toch heel veel interessante mogelijkheden geeft, krijg het zelf niet voor elkaar.
Twitter helpt een beetje: @zbdigitaal, @essen2punt0 en @AnnieMaessen geven als Biebdeskundigen geestelijke steun. Ik ken nu de ebookpagina van de Bieb, heb via de telefoon een account gekregen en kan online kijken.
Maar: de boeken op mijn computer willen niet op de ereader. Hij zegt streng: ‘ Het ebook kan niet worden overgezet, omdat de reader voor een andere gebruiker is gemachtigd’. Het voelt weer zoals vroeger op de Windowsmachines. Hij doet het niet, maar je hebt geen idee waarom niet.
Dan maar even naar de eboeken van de Bieb, misschien gaat dat. Er blijken nogal wat boeken op te staan, maar het zijn grotendeels de gratis boeken van Charlottesville, Va University of Virginia Library en de downloadable boeken grotendeels van de Maxwell Air Force Base, Ala Air University Press. Interessante informatie over oorlogvoeren van de USA. Iets anders vind ik niet. Misschien komt het ook omdat ik de pagina’s van de Bieb niet goed begrijp: steeds gaat het mis, krijg ik geen boeken te zien en moet ik het weer op een andere manier proberen.
Misschien ben ik te dom voor Sony readers of voor moderne bibliotheken, maar van mijn niveau of lager zijn er toch veel mensen?
De volgende post gaat over de mooie dingen die ik heb ontdekt van ereaders en ebooks, maar tot nu toe is het frustrerend. Hoop dat deze stemming snel omslaat.

5 thoughts on “ereaders, ebooks en de werkelijkheid

  1. Dit is idd een DRM probleem. Een andere optie zou kunnen zijn om de DRM van de e-books te halen en ze dan op je e-reader te zetten.
    Als je even Googled zijn er heel duidelijke handleidingen te vinden.

    Dit is natuurlijk niet helemaal legaal…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *