OER in Nederland: Complete lesmethodes gratis online

OER in Nederland: Complete lesmethodes gratis online

Ik werd hierop attent gemaakt in de Vives van 8 oktober. Dit initiatief van de OU sluit goed aan bij de OER (Open Educational Resources) beweging in de wereld en wat de Wikipedianen proberen te doen. Nog niet duidelijk hoe je daar toegang toe krijgt. Wel heel interessant.

Complete lesmethodes gratis online.

Complete lesmethodes komen gratis onlineLeraren hebben de afgelopen jaren veel lesmaterialen voor eigen gebruik ontwikkeld, en zijn bereid om deze breed en gratis beschikbaar te stellen. Dat blijkt nu al uit de inventarisatie van beschikbare schoolboekvervangende materialen die de Open Universiteit in augustus 2008 is gestart. Naast de inventarisatie, wil de Open Universiteit ook de scholen en leraren ondersteunen bij het breed toegankelijk maken van hun lesmateriaal via internet. Binnen een paar weken zijn er al vijf complete lesmethodes voor o.m. natuurkunde, scheikunde en biologie (onderbouw én bovenbouw) door leraren vrijgegeven.   

 

Ervaring met ‘open educational resources’

Het Ruud de Moor Centrum ontwikkelt materialen voor het onderwijs die gratis door leraren gebruikt kunnen worden in de (professionalisering van hun) dagelijkse werkzaamheden. De Open Universiteit heeft zowel nationaal als internationaal een voortrekkersrol op het gebied van open leermaterialen of – zoals men dat internationaal noemt – open educational resources. Sinds december 2006 biedt de Open Universiteit gratis korte cursussen voor zelfstudie aan via internet, variërend van ‘Literair lezen’ tot ‘Evolutie voor psychologen’. Een aantal middelbare scholen maakt hier weer gebruik van in hun onderwijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *