Wiki in de klas (1): Eigen onderzoek

Wiki in de klas (1): Eigen onderzoek

Ik heb nu enkele praktijkervaringen met wikis in mijn onderwijs en ook een onderzoekje naar het gebruik gedaan.

De start was toen mijn school, Helen Parkhurst in Almere, goedgekeurd was als academische school. Met twee andere scholen in Almere vormden wij de Academische school Almere. De bedoeling van de academische school is dat een school drie zaken met elkaar verbindt: leraren opleiden, onderwijs ontwerpen en onderwijs onderzoeken. Ik werd gevraag om onderzoeker te zijn bij mijn school. Dat betekende dat ik praktijkonderzoek ging doen met hulp van de universiteit van Amsterdam. Ik heb gekozen om CSCL te gaan onderzoeken (Computer Supported Collaborative Learning). Hiervoor heb ik een 5 VWO klas van mij samen met een andere 5VWO klas van de Meergronden een onderzoekje laten doen naar de Verlichting. Op de Meergronden deed het vak filosofie mee, bij ons de vakken Nederlands en Engels.
We gingen werken in een wiki. De wiki was zowel de leeromgeving ( er staan bronnen op, de handleiding etc) als het eindproduct ( de leerlingen moesten een wiki maken waarop zij lieten zien wat de Verlichting was, vanuit filosofisch en literair perspectief.
Ik heb onderzocht hoe het samenwerken verliep, of zij samenhang konden aanbrengen en hoe het ging met de motivatie.

Zie het eindresultaat op De WIKI De verlichting/( de leeromgeving en de opdracht) enResultaat Filosofieklas en de Resultaat Literatuurklas

Hierna volgen nog twee andere ervaringen met wikis: wikis gebruiken met leerlingen bij internationaliseren op onze school, de derde over gebruiken van wikis om kennis te delen met collega’s.

4 thoughts on “Wiki in de klas (1): Eigen onderzoek

  1. Je bent geweldig! Maar dat wisten jij en ik al wel … Ik kan het ook niet helpen dat ik hier hoera blijf roepen. Wat zijn jullie Nederlanders toch slim (dat ik dat in deze dagen van down-turn als Vlaming durf uit te spreken (!) bewijst hoezeer ik naar jullie opkijk – wat ook letterlijk niet moeilijk is, gezien mijn ‘lengte’)… en danig geëquipeerd om onderzoek te doen!

    Very, very interesting! Dit wil ik nader bekijken. Naar jouw onderzoek heb ik al maar snel op een library-pagina van een van mijn wiki’s gelinkt.

  2. Pingback: Wikis winnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *