Weblog informatief en interactief?

Weblog informatief en interactief?

Zoals ik  al eerder heb gezegd heb ik een nieuwe blog heb gemaakt voor informatieverstrekking voor mijn leerlingen bij het vak Nederlands. Hiervoor heb mijn oude website omgezet heb in een weblog. Ik heb de vorm van een weblog in eerste instantie gekozen omdat dat zo makkelijk aanvullen en updaten is. Maar een weblog is natuurlijk een stukje web2.0 gereedschap en bedoeld om te communiceren en samenwerken.

Het eerste dat ik heb gedaan is met de leerlingen afspreken dat zij op alle berichten kunnen reageren en aanvullingen en commentaar kunnen geven. Dat komt heel langzaam op gang.

Een nieuw idee is dat ik een in die blog een bericht heb gemaakt, genaamd  Schrijvers online. Leerlingen die bezig zijn met een schrijver voor een scriptie of zo online informatie vinden over een specifieke schrijver. Ik heb nu afgesproken met mezelf ( en volgende week met de leerlingen) dat die pagina alleen maar informatie gaat bevatten die zij zelf hebben aangedragen. Dus: doe een onderbouwde suggestie en dan komt het erop. Ik heb nog wel besloten dat ik de keuze maak of het er al dan niet op komt. Dus, goed verantwoord wel, anders niet. 

Ik vind het spannend om drie redenen. Komt dit op gang, vinden leeringen dit uitdagend etc , ten tweede hoe goed is de informatie die ik krijg en ten derde: kan ik me inhouden en ga ik er niet zelf van alles opzetten. 

Een andere vraag die ik me hierbij stel heeft te maken met de categorisering van informatie in het algemeen. Ik geef leerlingen startpagina’s in een ander bericht. Dat overlapt natuurlijk, want als zij naar  dbnl.nl gaan vinden ze natuurlijk informatie over veel schrijvers. Maar focussen op een schrijver en dat bij elkaar zetten, leek / lijkt me toch een relevante aanvulling. En nu moeten ze ook nog zelf doen. Dat betekent actief en betekenisvol aan het werk. Ik zou daar ook wel eens een bibliothecaris over willen horen. 

We’ll see.

2 thoughts on “Weblog informatief en interactief?

 1. Hallo Jeroen,

  Leuk dat er nog een edubloggende docent Nederlands is! Je stond al in mijn feedreader nadat ik over jou gelezen had bij Willem Karssenberg.
  Zo’n vijf jaar geleden gaf ik les aan verschillende MBO opleidingen en NT2 aan hogeropgeleide NT2-ers, ik maakte toen al veel gebruik van ICT. Mede om die reden ben ik toen aangenomen als stafmedewerker Onderwijs en ICT bij het ROC in Tilburg. Dat was leuk, maar na vijf jaar wilde ik weer eens wat anders. Weer de diepte in met Nederlands en vandaar dat ik nu weer les geef aan 4-5 HAVO-klassen én begonnen ben aan de eerstegraadsopleiding.
  Leuk dat je op mijn blog reageerde. Ik blijf je volgen! (Mocht je nog tips hebben voor literatuuronderzoek qua schrijfonderwijs m.b.v. web 2.0 onderzoek: ik houd me aanbevolen!!! Op mijn weblog vind je onder ‘profiel’ mijn mailadres)
  Groet,
  Moniek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *