Omdat Lezen Loont. Een prachtig boek

Omdat Lezen Loont. Een prachtig boek

Gisteren was de presentatie van het boek Omdat lezen loont. Op naar effectief onderwijs in Spui 25, het academisch-culturele podium van Amsterdam. Je kan de presentatie hier terugzien (start op 5.12 min). Het boek is uitgegeven bij uitgever PICA
Het is een prachtig boek, dat verschijnt op een moment dat geletterdheid sterk onder druk staat. Geletterdheid neemt af, op school en op het werk. Voor het ingewikkelde probleem bestaat geen snelle en simpele oplossing. Toch is geen van de auteurs in deze bundel pessimistisch.
Ik ben vereerd dat ik ook een bijdrage aan het boek heb mogen leveren: Digitale geletterdheid en online lezen: naar een bredere leesopvatting in het onderwijs. (hfst 13).

Het mooie is dat het probleem en de oplossingen vanuit vele invalshoeken wordt bekeken. Leerlingen, studenten, leraren, schoolbestuurders, lerarenopleiders, bibliotheekmedewerkers, onderwijsinspecteurs, schrijvers, columnisten, wetenschappers en beleidsmakers laten zien hoe effectief leesonderwijs ertoe leidt dat jonge burgers willen en kunnen lezen. Het boek eindigt met 25 aanbevelingen gericht op leraren, leerlingen, lesmateriaal en de overheid.

Het is een aanrader voor iedereen die van lezen houdt, goed kunnen lezen belangrijk vindt en wil meewerken aan de oplossing. Tip: Koop het boek bij de lokale boekhandel of de uitgever.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *