Co-create lessen onlinegeletterdheid: power of the crowd

Co-create lessen onlinegeletterdheid: power of the crowd

Naar aanleiding van verzoek van veel (toekomstige) collega’s ( leraren, lerarenopleiders en studenten in Nederland en Vlaanderen) start ik binnenkort een ontwikkelgroep onlinegeletterdheid, toegankelijk voor alle leraren Nederlands en lerarenopleiders. Als je interesse hebt, geef dit dan aan via dit online formulier . Geef deze uitnodiging door aan zoveel mogelijk collega’s. Dank alvast. Het gaat mooi worden!

In een nieuw te starten ontwikkelgroep wil ik met leraren Nederlands en lerarenopleiders / studenten Nederlands uit Nederland en Vlaanderen gaan werken aan het ontwerpen en uitproberen van nieuw lesmateriaal en didactiek voor onlinegeletterdheid. In conferenties, tijdens workshops en spontaan via mail of twitter hebben veel leraren al enthousiast gereageerd op het idee dit te gaan doen. De vragen die ik heb gekregen kwamen uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo in Nederland en uit Vlaanderen. Ook lerarenopleiders po en vo en studenten worden uitgenodigd. Wachten op SLO en uitgevers duurt te lang en er zijn natuurlijk veel getalenteerde collega’s. Als we samen aan de slag gaan, hebben we binnenkort goed materiaal voor ons onderwijs. Ik wil samen bepalen hoe we het best kunnen samenwerken, hoe en hoeveel online, welke live bijeenkomsten we willen organiseren etc. Help mij ook bij nadenken hierover.The power of the crowd šŸ˜‰

Dit jaar ben ik in mijn promotieonderzoek bezig met een pilot op het Vathorstcollege in Amersfoort. Ik werk daar met docenten Nederlands in een docentontwikkelgroep. Wij ontwerpen daar nu al lessen en proberen die uit. De leerlingen worden eerst getest met de Nederlandse versie van de ORCA-test, een veelgebruikte testomgeving uit Amerika van Don Leu en collega’s. Ik heb daar een Nederlandse versie van gemaakt samen met drie van mijn leerlingen als programmeurs. Die kan ook worden ingezet. Zie meer in deze blog.

Ook ga ik volgend jaar mijn implementatieonderzoek uitbreiden en wil ik met minstens vijf scholen gaan werken. Ook daar kunnen we het samen ontwikkeld materiaal en didactiek uitproberen en onderzoeken.
Stel mij vragen als je meer toelichting wilt. Adresgegevens (mail, twitter, GooglePlus etc.) vind je op mijn profielpagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *