een wiki voor discussie en debat?

een wiki voor discussie en debat?

Ik ben weer bezig om lessen te ontwerpen voor discussie en debat. Ik doe dat op dit moment voor 4 VWO.
Er is al een aantal leerlingen bezig in een debatclub van de school, dus er is wel interesse. En leeringen moeten mondelinge en schriftelijke betogen houden, werkstukken schrijven, debatten en discussies voeren, etc

Een van mijn zwakkere kanten is is organisatie. Ik zie vaak leuke onderwerpen in de krant, op op tv of op internet waarvan ik denk dat dat een heel goed onderwerp is om een debat over te voeren of over te discussiëren. Ik knip dan uit en zet het in een mapje of deel het uit, maar het blijft te incidenteel. Het volgende jaar moet ik het weer voor een groot gedeelte overnieuw doen. En de onderwerpen blijven niet up-to-date genoeg.
Wat een zwakke kant is van leerlingen is het genereren van ideeën en probleemstellingen. Op mijn school, een Daltonschool, proberen we vaak ‘ het uit de leerlingen te laten komen’. Dat is moeilijk. Als ik ze vraag waar ze een scriptie, een betoog of een beschouwing over zouden willen houden, wat een brandende kwestie is om een mondeling betoog over te houden, blijft het bij de meeste leerlingen stil.
Vaak neem ik grote stapels kranten en dag- en weekbladen mee, maar, nog steeds tot mijn verbazing, halen ze daar heel moeilijk brandende kwesties uit, terwijl dat bijvoorbeeld bij de NRC-Next zo makkelijk te vinden is. Daar ga ik ook later nog eens mee aan de slag.

Om het mij en hen ook wat makkelijker te maken dacht ik aan een plek om alles bij elkaar te zetten en toegankelijk te maken voor het onderwijs, dus interessante kwesties neer te zetten om over te debatteren of te discussiëren en die up-to-date te houden. Hiervoor zou ik ideeën van collega’s en van leerlingen bij elkaar willen brengen.
Ik wil geen grote en daardoor onoverzichtelijke bak maken. Dit is de valkuil van het zo makkelijk toegankelijk zijn van informatie. Mijn Delicious is bijvoorbeeld al veel te onoverzichtelijk geworden. De boel wordt regelmatig opgeschoond.

Aangezien we in deze tijd van sociale software zoveel mogelijkheden hebben om expertise te bundelen heb ik het volgende idee ontwikkeld, waar ik graag commentaar op wil hebben.
We maken een WIKI. Die WIKI dient als Instructieruimte ( pagina’s : hoe pak ik een discussie/ debat aan, tips etc) en vooral als ideeënplaats of zoals de Vlamingen zo mooi zeggen een Denkpiste.
Ik zou mensen willen uitnodigen hieraan hun bijdrage te leveren. Hierbij denk ik aan mensen uit het onderwijs ( in brede zin), uit bibliotheken, de krant in de klas, jourmalisten (?) etc. En een paar leerlingen die ik / wij op basis van serieusheid uitkies of anderen aanbieden.

Wat denken jullie hiervan? En wil je meedoen?

Dit bericht sluit aan op ideeën die ik heb geopperd over het literatuuronderwijs ( zie tags literatuuronderwijs) en ook aan het uitwerken ben over schrijfonderwijs.

9 thoughts on “een wiki voor discussie en debat?

 1. Hoi Jeroen,

  Als er onderwerpen op staan die me liggen wil ik van tijd tot tijd wel links toevoegen. Houd me maar op de hoogte van de ontwikkelingen.

  Misschien is het ook goed om te kijken wat sites als kennisnet, davindi en schoolbieb.nl al bieden op bepaalde terreinen…want daar wordt ook al vrij lang gewerkt aan dit soort dingen…

 2. Ha Jeroen,
  Ken je de site http://www.stand.nl? Daar maak ik altijd graag gebruik van voor het genereren van stellingen en korte toelichtingen. Erg handig! Mijn cmplimenten voor dit goede initiatief.
  Groet,Margot

 3. Heel veel succes, Jeroen! Ik sluit me bij Edwin aan: ik wil jouw instructieruimte met denkpiste wel af en toe ‘aandoen’ – met een bijdrage ‘als het ff kan’. Ik zou wel meer willen maar moet de tijd ‘verdelen’.

  Vlaamse groetjes
  janien

 4. Hee Jeroen,

  Even niet over je Denkpiste (doen!), maar over het debatteren zelf:

  Bij ons op school zijn we een combinatie aangegaan met ANW en maatschappijleer. De laatste keer ging het over milieuvraagstukken en -keuzes. Bij genoemde vakken worden de leerlingen uitgebreid van inhouden voorzien; ANW verzorgt de technische aspecten van milieuvraagstukken en maatschappijleer behandelt de keuzes die in de politiek gemaakt worden. Ook wordt de leerlingen een boekje met artikelen verstrekt. Het onderwerp is zo ruim, dat er voor iedere leerling genoeg te kiezen is en je dus niet bang hoeft te zijn voor eenheidsworst.

  Wat hierbij van belang is, en waarom ik mede reageer, is dat je bij dat debatteren moet vermijden dat je eigenlijk tegelijk andere vaardigheden zit te beoordelen, zoals het opzoeken en goed hanteren van bronnen. In jouw weergave van je onderwijsleerproces zie je dat je aandacht al direct wordt afgeleid van het debatteren zelf en gaat naar die andere vaardigheden. Beter is het in mijn ervaring om je bij Nederlands vooral te richten op het debat zelf. In 4VWO kunnen ze daar namelijk nog niks van, dus je moet ze eerst drillen om naar elkaar te luisteren en op elkaar te reageren i.p.v. hun van te voren bepaalde standpunten op te dreunen. Het is ook prettig als je er een soort rollenspel van maakt: jij bent voor en jij bent tegen, ongeacht je werkelijke opvatting. In V4 vinden ze namelijk nog niet veel, dus dan ben je ook van dat probleem af.

  Uiteraard hoort een goede voorbereiding onlosmakelijk bij het debat, maar in zo’n beginstadium is het prettig om daar een beetje van verlost te zijn.

  Een hartelijke groet van je oud-studiegenoot
  Jacques van den Oever

 5. Hé Jeroen,
  Ik wil ook wel meedoen met dezelfde beperkingen als sommigen hierboven: tijd, je hebt er nooit genoeg van.

  Mijn collega maakte ooit een weblog met stellingen voor debat en schrijfopdrachten. Het adres: http://stellingen.web-log.nl/ Wat daar staat is hier en daar verouderd, maar sommige onderwerpen zijn nog heel actueel. Ik geloof dat hij het weblog niet meer onderhoudt. We hadden het idee om dat volgend jaar ook in de vorm van een wiki te gaan doen.

  Groet,
  Moniek

 6. Hoi Jeroen,

  Ik maakte ooit http://www.betoog.com waar ik standpunten (en argumenten) verzamel van mijn leerlingen. Bezoekers kunnen reageren (en dus argumenten of tegenargumenten toevoegen).

  Succes,
  Jan Bult

 7. Dag Jeroen,

  Zelf maak ik o.a. gebruik van de sites van het Nederlands Debatinstituut, het Lagerhuis en Buitenhof. Maar juist ivm de brandende kwesties hebben wij voor schooltv een programma gemaakt waarin 6 kwesties ( zinloos geweld, de sociale dienstplicht e.a.)zijn verfilmd (inclusief de aanzet tot een debat); het heet ‘Argumenten tellen’ (http://www.schooltv.nl/?project=1552207). Leerlingen van een ROC in Almelo reageerden destijds spontaan door een dossier toe te voegen: ‘eerwraak’ en met hen hebben wij zelfs de Tweede-Kamerleden van alle politieke partijen terzake van deze kwestie geïnterviewd. Zeer inspirerend.

  Groet,

  Remko

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *