Sparren met de Nederlandse Taalunie

Sparren met de Nederlandse Taalunie

Zoals al eerder bericht heeft de Taalunie gereageerd op een eerder bericht over samen literatuuronderwijs ontwerpen. Ze waren geïnteresseerd om eens met Janien en mij te praten over de mogelijkheden die met name de nieuwe mogelijkheden van online samenwerken zou kunnen betekenen voor het literatuuronderwijs. We hebben vandaag, 11 juni, 2 1/2 uur zitten praten met twee medewerkers van de Taalunie, Martijn Nicolaas en een collega ( Janien wat was haar naam ook alweer <bloos>).
We hebben heel veel verteld over onze visioenen en praktische ideeën. De taalunie heeft bijvoorbeeld een handige portal / startpagina gemaakt met veel informatie rond literatuuronderwijs. Maar die is erg Web 1.0, dus veel informatie over rapporten, andere websites etc. Daar is niets mis mee. Maar er is nergens de mogelijkheid om te reageren, in discussie te gaan, ideeën te delen, samen te werken etc.
Wij hebben dus met verve het idee van een ‘ literatuurcafe’ ingebracht en de inspiratie van creatieve anarchie bij vooruitgang. ( misschien omdat we beide uit de zestiger jaren komen;-) ) Daar hebben we lang over doorgepraat omdat het idee van interactiviteit en social software redelijk nieuw was voor de Taalunie. Wij hebben veel ideeën, voorbeelden en visioenen aangedragen. Ook hebben we veel gepraat over strategieën om de deskundigheidsbevordering van docenten te stimuleren en ook het imago van De Taalunie wat af te stoffen. En hoe we andere initiatieven van bijvoorbeeld de Digitale school, community Nederlands, website van Theo Witte etc. er ook bij zuden kunnen betrekken.
Wij waren allen heel tevreden over deze middag. De Taalunie wil met deze ideeën echt aan de slag. En ik had voor het eerst live samengewerkt met Janien. Wat een genoegen is.
Wordt vast vervolgd.

6 thoughts on “Sparren met de Nederlandse Taalunie

 1. … en ik had voor het eerst live samengewerkt met Jeroen. Wat een groot genoegen is!

  Wordt vast ook nog vervolgd op The Sausage Machine – hopelijk met foto’s mét Jeroen. 🙂

  Ook vanop dit plekje: nog eens hartelijke dank aan Martijn en Karlijn van de NTU voor de eervolle uitnodiging en de gezelligheid van vergaderen over een ‘visionair’ thema. In jullie ‘Rijk der Lichten’. 🙂

 2. Dag Jeroen

  Het is me nog altijd niet gelukt. ‘De’ foto’s staan wel al een tijdje online. Wat vind je ervan? Wel niet vergeten dat ik geen echte fotograaf ben …

  Vandaag nog naar je ‘samen ontwerpen’ met je link naar literatuurgeschiedenis.nl gelinkt n.a.v. de publicatie van “Alles is taal geworden”. Maar dat had je al gezien. Leuk toch dat je een reactie plaatste: zo komt jouw gebruik van de site in de klas nog eens extra in de verf. Je zat in mijn tekst immers ‘verstopt’ … Maar nu moet iedereen jou wel gezien hebben: dat was immers ook mijn bedoeling!

  Groetjes
  janien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *