ICT en leren in Lunteren

ICT en leren in Lunteren

Gisteren was ik een dag op de I&I-conferentie in Lunteren.Het was de 19e keer en voor mij geloof ik de 5e of 6e. Het thema en de naam van de conferentie was ‘ in de wolken’ ( in the clouds), waarmee gerefereerd werd aan het feit dat steeds meer online gebeurt ( programma’s gebruiken, data bewaren).
Ik begin met een bekende irritatie, die er beetje uitziet als een slapstick.
Wederom opmerkelijk was dat de meeste aanwezigen helemaal niet in de wolken konden zijn, omdat er nog steeds gekozen wordt voor een locatie die een van de laatste plekjes in Nederland is waar bereik van telefoon / smartphone vrijwel afwezig is en waar je niet gratis online kan. En waar als je aan het eind van de dag een inlogcode krijgt, er nog steeds nauwelijks verbinding is.
Het was daardoor een beetje slapstickachtig: een workshop over twitteren waar je niet kan twitteren, een interactieve presentatie waar de meeste mensen niet met hun telefoon aan mee kunnen doen en workshops over het vervangen van eigen servers en eigen programmatuur door een volledige online ICT omgeving, terwijl je niet even kan meekijken op je eigen laptop.
Genoeg hierover: dit is al jaren de grote klacht en er blijken toch onbekende overwegingen te zijn om hier telkens weer heen te gaan en om deze problemen niet op te lossen.

Er was veel leuk, interessant en leerzaam.
Leuk is altijd om weer veel bekenden tegen te komen. Om de mogelijkheid te hebben lang met mensen te praten die je vooral online kent. Leuke gesprekken, niet, Willem, Margreet, Fons, .. ?
Ook om mensen tegenkomen die je alleen online kent en je nu voor het eerst ziet: leuk was het Annemarie, Fiona… ?
Om te overleggen over nieuwe projecten: werken met de hoogbegaafden van Leonardo, doorzetten met 23 dingen,..
Om kennis en ervaringen te delen, bij mijn eigen workshop over social software, bij workshops waar ik zelf deelnemer was.
Om weer dingen te zien en te horen die je al wel kende maar weer was vergeten en waarvan je nu denkt dat je ze nu toch echt gaat gebruiken: de interactieve powerpoint van Willen bijvoorbeeld.
En het netwerk werkt ook op een andere manier: uitnodiging voor onderwijsdagen als edublogger, misschien weer op pad met Apple.

Fons was weer op dreef in de TeachMeet met weer een paar nieuwe activerende werkvormen. Ook mooi is toch telkens weer dat op zo’n teachmeet mensen toch veel meer durven te zeggen en delen dat ze zef voor mogelijk hadden gehouden. Een sommigen hebben door goede ideeën te delen er ook nog een Flip aan over gehouden.

Ik was er maar een dag en heb lang niet alles gezien. Er waren voor zover ik kon zien geen spectaculaire nieuwe zaken, maar vooral inspiratie en uitwerken van krachtige mogelijkheden en uitdagingen als ‘ in the cloud’ werken, meer gebruik maken van mobiele apparaten, beter aansluiten op de jonge generatie. En misschien worden de smartboards op school nu veel smarter gebruikt als ze het spiksplinternieuwe boek over smartboards van de Rode Planeet eens goed lezen.

De keynote van John Moravec, Toward Education 3.0, gaf weer veel stof om over na te denken. Ik hou wel van ‘out of the box’ denken. Wat zou dat nou in het Nederlands zijn?

One thought on “ICT en leren in Lunteren

  1. Je vergeet de eeuwige SmartBoards te vermelden 🙂 Las een twitterbericht: ik sta buiten te bellen op de enige stoeptegel waar bereik is. Trouwens wat vond je van je cadeautje dat je als spreker ontving? I&I verwend de presentatoren wel hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *