Mooie suggesties voor poëzieonderwijs

Mooie suggesties voor poëzieonderwijs

Janien Benaets van de Sausage Machine, de grande dame van het literatuuronderwijs in Vlaanderen geeft ons weer wat mooie ideeën over poëzie. Als je eens op een andere manier wil kijken naar poëzie, maak eens gebruik van een paar onderstaande suggesties.

  • Op gedichtendag.org staan mooie lessuggesties rond de gedichtendagthema’s van de vorige jaren, zoals Poëzie en stiltePoëzie en beeldende kunstDingen in gedichtenHeldendichtenDichter des Vaderlands, … Keuze te over. Poëzie en beeldende kunst had bij mijn leerlingen veel succes, herinner ik me. Een voorbeeld voor dingen in gedichten: de sportschoenen van Wouter Rogiest op janien.wordpress.com/2008/01/26/, en een gedicht over Coca Cola van Nikita Vergauwen (4e jaar): janien.wordpress.com/2009/01/29/.
  • Bij Moniek Verhaaren liggen er gedichten op straatmosredna.blogspot.com/2008/09/gedichten-op-straat-in-google-maps.html.
  • Of je zou 160’s kunnen proberen: zie veel voorbeelden en lessuggesties op de site van Sofie Cerutti: precies160.nl. Ook heel leuk om te doen, weet ik uit mijn vroegere klaspraktijk.
  • ! Op gedichtgeopend.nl staan links naar inspirerende ontwerpen voor poëzielessen of -workshops en gedichtenwedstrijden: naar Dichter in het webDoe maar dicht maarLucebert. Bij Dichter op het web staat o.a. jouw doelgroep aangegeven: 3 en 4 VMBO.
  • Straks vergeet ik nog de beroemde elektronische Gedichtenmachine van Cobie van de Ven waar je kunt kiezen uit gedichtvormen als het elfje, de haiku, de limerick, het naamdicht en meer. Met rijmhulp waar nodig.
  • Ik weet niet over welke ‘hulpmiddelen’ je beschikt, maar je kunt ook uitgaan van bestaande gedichten en die laten ‘illustreren’ of in audio of video ‘bewerken’: poetry hacking op ph09.be. Wel niet zo gemakkelijk, denk ik.
  • Er is ook Woordkok (boek, de site is nog niet klaar … ), maar dat is voor een jonger publiek bedoeld: 10 tot 14 jaar …
  • Een dichter uitnodigen die de workshop leidt? Zit dat er in? Betaalbaar? Heb ik nog gedaan … in tijden toen de honoraria van dichters en schrijvers voor schoolse activiteiten volledig gesubsidieerd werden.

3 thoughts on “Mooie suggesties voor poëzieonderwijs

  1. Vereerd! En bloosbloos. Niet overdrijven, Jeroen. Dat van die ‘grande dame’ is letterlijk én figuurlijk veel te hoog gegrepen. Bedankt, dat jij het de moeite vindt om het hier te publiceren.

    Mijn lijstje is een impulsopsomming, ver van volledig, heb ik het gevoel. Hoe kon ik bijvoorbeeld het prachtige poëzieproject van Paul Demets* voor het 3e tot 6e jaar technisch onderwijs vergeten: “Veroordeeld tot gedichten”, Onderwijsprijs 2006 van de Nederlandse Taalunie! De film op de NTU-site spreekt boekdelen. En zo zal er vast nog wondermoois te vinden zijn waar we nu over kijken.
    *(Momenteel werkt Paul Demets aan een doctoraat over de dichter Paul Snoek.)

    Hartelijke groeten
    janien

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *