Onafhankelijke boekhandel rukt weer op

Onafhankelijke boekhandel rukt weer op

Ik ben erg blij met de digitale mogelijkheden, zoals ebooks en blogs. Maar hou ook erg van het vakmanschap van de traditionale boekhandel. Dus ik las met veel plezier een bericht van de onvolprezen Papieren man Onafhankelijke boekhandel rukt weer op over een revival van de traditionele boekhandel in Engeland. Is dat bij ons ook aan de gang? Ik zie het eigenlijk niet.
Ik citeer het bericht hieronder.

maandag 28 september 2009

Onafhankelijke boekhandel wint weer terrein in Londen

De onafhankelijke boekhandel in Londen beleeft een relance, zo signaleert het Britse boekenvakblad The Bookseller. Dit najaar openen er alweer twee ‘independent bookshops’. Beiden voorspellen “een gouden tijdperk” voor de kwaliteitsboekhandel die niet aan een keten is gebonden. Volgens de Booksellers Association (BA) vervoegen de twee winkels de meer dan 60 nieuwe onafhankelijke boekhandels die de voorbije vijftien maanden zijn geopend en heerst er een golf van positivisme in de branche. Tim Godfray van BA zegt dat de boekhandelaren zich bewust zijn van de moeilijkheden en uitdagingen, maar dat ze de overtuiging hebben om hun kwaliteiten en sterktes te promoten. “Er heerst een mentaliteit van ‘rol de mouwen op en vlieg er in.’
Gail Pirkis, die in de wijk South Kensington te Londen de Slightly Foxed-boekhandel overnam en geheel opfriste, zegt dat “er wordt teruggegrepen naar de ouderwetse manier van boeken verkopen, met een goed opgeleide staf die zijn voorraad onder de knie heeft. (…) De onafhankelijke boekhandel is om tal van redenen aan een terugkeer bezig: klanten waarderen een boekenverkoper die weet waarover hij praat, ze houden van een geïndividualiseerde zaak die er niet uitziet als elke ander en ze zijn de agressieve verkoopsmethoden van de ketenzaken beu.”
Ook literaire agenten Sarah Lutyens en Felicity Rubinstein, die een onafhankelijke boekhandel beginnen in Kensington Park Road (Notting Hill), stemmen hiermee in: “We zouden de boekhandel niet eens openen als we niet het gevoel hadden dat ‘the golden age of the independent’ aangebroken is.”
In 2008 sloten 83 onafhankelijke boekenzaken de deuren, terwijl 66 nieuwe van start gingen. De Booksellers Association ziet een stijgende trend voor 2009 en de komende twaalf maanden. (DL – de Slightly Foxed-boekhandel)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *