Literatuur en Filosofie: een nieuw project

Literatuur en Filosofie: een nieuw project

Voor de leerlingen van 5 VWO ben ik net een nieuw project gestart samen met een collega Engels, Jasper Hooimeijer en met steun op afstand van collega filosofie, Simone Kamman. Leerlingen onderzoeken de Verlichting en de Romantiek in de Nederlandse en Engelse literatuur. Een groep leerlingen wordt expert in de filosofische ideeën achter deze stromingen. Leerlingen verbinden literatuur met filosofie.
Doelen zijn zowel vakinhoudelijk als gericht op het doen van onderzoek en gebruik maken van nieuwe media. Het geheel staat nu op een nieuwe WIKI, die als leeromgeving wordt gebruikt, maar waar de leerlingen ook hun eindpresentaties moeten plaatsen.
Een paar citaten uit de opdracht ( zie WIKI):
” In dit vakoverstijgend project doe je onderzoek naar een kwestie die je vanuit verschillende perspectieven of vakdisciplines gaat bekijken. Aan het eind presenteer je je opbrengsten aan elkaar. Het project wordt uitgevoerd in de profieluren van de eerste periode 2009-2010. Begeleiders zijn Jeroen Clemens en Jasper Hooimeijer, met extra ondersteuning door Simone Kamman.
Jullie gaan onderzoek doen naar de literatuur van de Verlichting en de Romantiek vanuit drie perspectieven: Filosofie, Engelse en Nederlandse literatuur. Je onderzoekt de ideeën die de achtergrond vormen van de Verlichting en de Romantiek. Daarnaast kijk je hoe die ideeën invloed hebben gehad op de Nederlandse en Engelse literatuur.
We werken in groepjes van vier aan een deelthema. Dit deelthema krijg je van de docent. Binnen dit groepje verdeel je taken. Aan het eind van het project presenteer je je opbrengsten aan elkaar in een uitgebreide presentatie. Er zijn verschillende manieren van presenteren die worden verdeeld over de groepen. Elke manier van presenteren mag hoogstens twee keer voorkomen. Het eindproduct wordt ook geplaatst op deze WIKI.”

De leerlingen kunnen voor hun eindpresentatie kiezen voor: (1) presenteren met powerpoint, (2) video / fotoverhaal / podcast, (3) wiki / website / weblog, (4) tentoonstelling / poster

Onderzoeksthema’s zijn: (1) Filosofie: de ideeën van de Verlichting en de Romantiek , (2) De Jeugdliteratuur, (3) De rol van de vrouw: Opkomst van de vrouwenemancipatie , (4) Uitleg en kritiek: Opkomst van de tijdschriften, (5) Imaginaire reisverhalen / protestliteratuur, (6) Romantische literatuur in de negentiende eeuw.

Ondanks groot enthousiast van mij, waren er toch weer veel leerlingen die zuchtten: ‘ alweer een project met veel werk’. Toch gaan we door. Ik laat verdere ervaringen weten via deze edublog.

3 thoughts on “Literatuur en Filosofie: een nieuw project

  1. Ziet er goed uit Jeroen. Leuk om hierover te lezen.

    En als ze eenmaal bezig zijn ervaren ze het vast als een stuk minder zwaar 🙂

    Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *