Internationaliseren op school

Internationaliseren op school

Ik doe al heel lang dingen met onderwijs in het buitenland. Sinds 1 augustus heb ik op mijn school een taak als coördinator internationalisering. 

Toen ik 5 jaar geleden op deze school kwam werken, wilde ik ook meer over de grens kijken met de leerlingen. Vorig jaar ben ik met een 4 VWO klas begonnen een een internationaal project waarbij twee klassen samenwerken online in een WIKI: Macedonie-Nederland WIKI 2007. We werkten samen met een school in Macedonië. De lerares daar is een vriendin, die ik ken uit de IDEC , waarbinnen ik Nederland vertegenwoordig. Op mijn school deed een docent Maatschappijleer mee en de lerares Engels. De ervaring was interessant, maar er ging ook veel mis. Een van de dingen die mis ging ( ik vertel later over een vergelijkbare ervaring met Aruba) was dat daar de infrastructuur heel slecht is. We hadden dus gepland dat de leerlingen in een gemengd team ( 2 Macedoniërs, 2 Nederlanders) zouden samenwerken en ook zouden chatten en misschien zelfs een videoconferentie. Dat is mislukt. De computers op de school daar waren meestal niet bruikbaar, waardoor de leerlingen vaak ‘s avonds in een internetcafe hun dingen op de wiki moesten zetten en taken niet op tijd af hadden. Wat weer wel van geleerd hebben is om het design van de opdracht en de wiki nog beter in elkaar te zetten. De leerlingen waren en bleven gemotiveerd, zij hebben van alles geleerd van de Balkan en de lerares Engels was tevreden. Eeen goed begin.

Dit jaar doen we het nog een keer over, maar dan beter. De problemen met de infrastructuur zijn minder, maar het is nog niet opgelost. Ze hebben nu veel mooie computers gekregen, maar internet doet het nog niet. Kijk op Macedonie-Nederland WIKI 2008

Kijk en reageer.

4 thoughts on “Internationaliseren op school

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *