Poëzie op een andere manier

Poëzie op een andere manier

Leerlingen houden niet van poëzie. En ik vind het moeilijk om hun interesse echt te krijgen. Dus op zoek naar nieuwe manieren.
Misschien is het poëziebordeel een leuke ingang 😉 Via een leuke post van Janien over poëzie vond ik dit bericht. ” Poëzie in plaats van seks in poeziebordeel. In het poëziebordeel in New York krijgen klanten geen vleselijk entertainment, maar gedichten voorgeschoteld. Deze worden eventueel bij ze ingefluisterd door poëzieprostituees.”

Met dank aan Moniek (zie commentaar).  ” Je zou ook eens het Theater van de verlorentijd kunnen uitnodigen. Deze twee theatermakers kennen samen 500 bekende gedichten uit hun hoofd. Zij hebben een schoolproject waarbij ze leerlingen op verzoek deze gedichten persoonlijk voordragen. Erg mooi!

Leuk is ook Leonard Cohen in het Fries.

We hebben al Slauerhoff kunnen beluisteren gezongen door Christina Branco, de Fadozangers, in het Portugees.

Op mijn blog Nederlands staan veel meer links naar sites over poëzie

10 thoughts on “Poëzie op een andere manier

 1. Door jou gelinkt: vereerd! Toeval? Was ik net gisteren mijn cd van Christina Branco met Slauerhoff nog tegengekomen (een cadeautje van een hele tijd geleden van mijn zoon)… Als ik hem vanavond vlug terugvind en ik slaag erin van er een fotootje van te maken, plaats ik hem op Blipfoto.

  Heb jij / hebben jouw leerlingen al 160’s geschreven? In mijn klassen ‘lukte’ poëzie op die ‘mobiele’ manier ook wel … Met 160-poëzie is het voor The Sausage Machine trouwens allemaal begonnen (zie januari 2007 voor Gedichtendag).

  Doen jullie mee met Gedichtendag 2009? Konden wie misschien samen ‘iets’ bedenken voor die Grote Dag of hou jij het liever bij de door Gedichtendag aangereikte poëzielessen?

  Zomaar een ideetje. Ik wilde eigenlijk altijd al ‘iets’ met ‘branding’ in gedichten. Bijvoorbeeld: een 160 schrijven voor een of ander merk en er dan ook een grafisch ontwerp bijvoegen misschien.

  Waarom branding als poëtische handeling? Merken worden weer trendy – zie trendwatching voor 2009 … En … heel wat dichters hebben hun creatieve taal aan reclamepoëzie ‘geleend’ of gewoon hun naam en faam aan een merk ‘verkocht’. Ik denk aan de videoclip met Hugo Claus voor Franse kaas, aan Jules Deelder, aan Starik … Ik zeg maar wat, joh, zomaar een ideetje.

  Veel groetjes
  janien

 2. janien
  laten we een plannetje maken voor een leuk poezieproject. zullen we daar via mail over overleggen?
  en dan later het op onze edublogs zetten.
  lijkt me leuk

 3. Je zou ook eens het ‘Theater van de Verloren Tijd’ kunnen uitnodigen. Deze twee theatermakers kennen samen 500 bekende gedichten uit hun hoofd. Zij hebben een schoolproject waarbij ze leerlingen op verzoek deze gedichten persoonlijk voordragen. Erg mooi!
  Ik heb hen al verschillende keren zien optreden en daarna leerlingen gehoord die zich erover verbaasden dat ze van poëzie hadden genoten. Voor meer informatie, zie: http://www.theatervandeverlorentijd.nl/schoolprojecten/TVT-schoolprojecten-01-opening.htm

 4. dank je Moniek
  heb je naar mijn links gekeken op mijn Blog Nederlands?
  misschien heb je aanvullingen en kunnen we zo elkaar op de hoogte houden.

 5. Doen we, Clemens. Excuus, dat ik hier pas een jaar later terug ben … Niet dat ik jou en GD vergeten was. Integendeel. Ik probeer vanavond of zaterdag. Morgen ben ik volgeboekt.

  Mooi voorstel van Moniek! Kan ik best geloven dat leerlingen van dat Theater kunnen genieten! Heb het jammer genoeg zelf nog niet meegemaakt.

  Groetjes

 6. dag Jeroen stop gedichtendag niet vergeten stop excuus stop schromelijk tijdsgebrek stop iets in mind stop gewoon eenvoudig ideetje stop vrijblijvend stop enjoy gedichtendag stop groetjes stop

 7. Percolating Poetry: wat denk je ervan, Jeroen. Ik kom eraan, morgen op Gedichtendag. Het kon, jammer, niet eerder. En heel veel zal dat niet zijn: gewoon enkle suggesties, links naar sites die ik bijzonder vind, perspectieven naar wat jij noemt “poëzie op een andere manier”: http://www.gedichtendag.org/read/activiteit/id/104160/percolating-poetry-the-sausage-machine-antwerpen-wereldwijd?submenu=9459&edition=90

  Aan jou om af te schieten of mee te gaan. Ik heb jou alvast mee aangekondigd. Anders misten we de trein van donderdag Gedichtendag, had ik sterk het gevoel.

  Veel groeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *